Grupa Mare A

 

OFERTA EDUCATIONALA GRUPA MARE “A”

GRUPA PISICUȚELOR

AN SCOLAR 2023- 2024

Educatoare: Prof.înv.preșc. Melania Galbenu

Prof.înv.preșc. Casiana Iordaconiu

MOTTO:

“Copiii sunt creativi în mod natural. Este responsabilitatea noastră să le oferim libertatea, materialele și spațiul, în așa fel încât creativitatea lor să înfloarească la maxim.”

 Jean Vant Hul

VIZIUNE:

Grădiniţa este locul cel mai potrivit pentru educația copilului. Obiectivul nostru principal este asigurarea unui mediu optim pentru educaţia preşcolarilor, la standardele de calitate impuse şi implementate în unitatea noastră de învățământ.

MISIUNE:

Misiunea noastră este aceea de a sprijini copiii pe întreg parcursul școlar, ținând cont de particularitațile lor de vârstă și de a le oferi șanse egale la educație. Jocul este folosit ca mijloc de socializare, de cunoaştere a lumii, a mediului natural, social şi cultural, de comunicare, de relaţionare şi de prietenie; Conţinuturile învățării sunt selectate după criterii ştiinţifice, adecvate nivelului de înţelegere şi tipului de învăţare specific vârstei;

OBIECTIVE:

  • dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a personalității copilului, având în vedere ritmul propriu al acestuia, sprijinind formarea autonomă și creativă;
  • dezvoltarea capacității de a interactiona cu alți copii, cu adulții, cu mediul, pentru a dobândi cunoștințe, deprinderi, atitudini și conduite noi, atât de necesare în urmatoarele etape ale dezvoltării;
  • descoperirea de către fiecare copil, a autonomiei și dezvoltarea unei imagini de sine pozitive;
  • îndrumarea și sprijinirea copilului în achiziționarea continuă de cunoștințe, capacități, deprinderi și atitudini necesare pentru ușoara integrare la școală.

 

 

ACTIVITĂȚI EDUCAȚIONALE:

Din multitudinea activităților educaționale pe care le desfășurăm cu preșcolarii la grupa mare, amintim:

  • activități instructiv – educative pe domenii experiențiale:

Domeniul Limbă și comunicare;

Domeniul Științe;

Domeniul Om și societate;

Domeniul Estetic și creative;

Domeniul Psihomotric.

  • activități de dezvoltare personală: întâlnirea de dimineață, tranziții, rutine;
  • activitați liber-alese: (realizate în cadrul centrelor de interes): bibliotecă, artă, joc de rol, știință, nisip și apă, construcții;
  • activităţi extracurriculare: vizite, excursii, plimbări, spectacole de muzică, teatru şi film, serbări tematice;
  • activități educative: educație rutieră, educație pentru sănătate, educație ecologică, educație religioasă, educație moral-civică

 participare la concursurile locale, judeţene, naţionale și internaționale

 

ORGANIZAREA MEDIULUI EDUCAȚIONAL:

Una dintre condiţiile esenţiale ale aplicării unui curriculum centrat pe nevoile, interesele şi dezvoltarea lui globală, se referă la crearea unui mediu educaţional adecvat, care să permită dezvoltarea liberă a copilului şi să pună în evidenţă dimensiunea interculturală şi pe cea a incluziunii sociale.

 

Prin felul în care este amenajată, cu mobilier modern, specific vârstei, sala de grupă oferă copilului ocazia să se simtă bine, stimulându-i interesul şi invitându-l la învăţare prin descoperire şi explorare. Sala de grupă îi vorbeşte copilului prin ceea ce îi oferă ca posibilitate de acţiune şi experienţă.

În organizarea spaţiului educational, am ţinut seama de necesitatea împărţirii sălii de grupă în zone, în funcţie de diferitele tipuri de activităţi:

  • O zonă liberă şi liniştită, unde să se poată desfăşura întâlnirile de grup, activităţile de mişcare şi jocul liber;
  • Centrul “Bibliotecă”, cu un aranjament atractiv şi confortabil;
  • Centrul “Artă”;
  • Centrul “Construcții”;
  • Centrul “Știintă”;
  • O zonă pentru expunerea lucrărilor
  • Centrul tematic – este locul unde expunem materiale legate de tema proiectului în aşa fel încât copiii să le poată privi şi mânui, să se poată juca cu ele, să li se citească despre ele, să poată adăuga altele noi, produse sau procurate de ei.

Asadar, amenajarea corespunzătoare a sălii de grupă reprezintă o condiţie necesară pentru ca un preşcolar să aibă curaj să păşească pentru prima dată într-o sală de grupă, iar noi, educatoarele, avem obligaţia de a respecta particularităţile de vârstă şi individuale ale copiilor, tocmai pentru ca educaţia timpurie să se poată desfăşura în condiţii optime şi pentru ca personalitatea copiilor să se poată forma încă de la cea mai fragedă vârstă.